„Anytime” Portugieser 2022

Villány alap fajtája a portugieser. Könnyed, gyümölcsös vörösbor készíthető belőle, ami bármely napszakban fogyasztható – legalábbis egy régi barátunk szerint, aki „délelőtti bor” megnevezéssel illette egy kóstoló alkalmával. Bárki elhiheti, többször kipróbáltuk, és mindannyiszor bebizonyosodott, igaza van. Apróbb eltérésekkel ugyan, de hagyományos kádas feldolgozással készítettük ezt a bort, rövid hordós érlelés után zártuk palackba.
Erősen lilás árnyalatai engednek következtetni a fajtára, melynek illatában kevés szilva mellett a nagyszüleink által készített borok illata tűnik fel. A fa sem marad el, finoman, de jól észrevehetően ott van a háttérben. Ennek ellenére ízében könnyű, a hordó és a gyümölcsök jegyeinek találkozása.
Hagyományos ételek könnyű kísérője lehet, 10-13 ⁰C a megfelelő hőmérséklettartomány, amiben a legtöbbet tudja nyújtani. Az öregeink fröccsöt is ittak belőle, egy próbát ez is megér, mi szeretjük.